Революцията на траките в храненето

domashno-kiselo-mlqko Култивирането на пробиотиците Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus от зелените растения и откриването на млечнокиселите храни е една от трите революции заедно с отглеждането на земеделските култури и опитомяването на домашните животни, променили развитието на човечеството.

Големият проблем на древните хора е била генетично заложената им непоносимост към млякото на домашните животни. Те не са имали ген, който да отговаря за производството на ензима лактаза, разграждащ млечната захар. Неразградената млечна захар ферментира в червата с последващи тежки здравословни проблеми.

Преди повече от 8000 години тракийският народ на Балканите открива нова технология за ферментация на млякото на домашните животни. Той култивира от зелените растения лактобацили, днешните Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Растителните лактобацили синтезират ензима лактаза, разграждащ млечната захар.

В получените продукти йогурт, сирене и други няма млечна захар. Те са приятни на вкус и трайни при съхраняване. Съдържат милиарди полезни живи клетки на Lactobacillus bulgaricus. Създадена е идеалната храна за хората.

До откриването на новата технология вероятно за ферментацията на млякото са се използвали живеещите в човека и животните лактобацили, днешните Lactobacillus acidophilus. Получените от него продукти са нетрайни, с лош вкус и съдържат патогенни микроби. Живите полезни бактерии са малко и лесно умират. (Тази технология и днес се използва в някои райони на Русия, Украйна и в Средноазиатските страни.) Постъпилите в организма с йогурта, сиренето и други, растителните лактобацили ускоряват силно развитието на животинските лактобацили във вътрешните органи. Първично постъпилите с храната Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus и вторично размножили се с тяхна помощ L. acidophilus достигат астрономически стойности.

Доказано е, че преди повече от 7000 години, първоначално в организма на траките, а по-късно и при останалите европейци, настъпват генетични промени. Новите храни и милиардите полезни бактерии са създали ген, отговарящ за производството на ензима лактаза, разграждащ млечната захар в организма на човека.

Новата технология е създала рядката привилегия за човека, спрямо останалите животни, да се храни през целия си живот с млякото и млечните продукти на отглежданите от него животни.

Качествената храна, достъпна на всяко място и по всяко време на годината, е променила развитието на човешката цивилизация.

източник: www.daflorn.com